Om oss

Vi och vår gård

Helén

- Jag har drömt om att kunna leva på mitt skapande så länge jag kan minnas, när vi började vårt liv ihop, Magnus och jag så började också de drömmarna få skarpare konturer.


- Vi började med att renovera det mest grundläggande i huset, och när det var klart köpte vi fåren. Jag tog fram min stickmaskin som legat nedpackad några år och köpte saker till en silversmidesverkstad.

Våren 2021 kände jag mig klar som lärare i textilslöjd och teknik. Har otroligt många härliga minnen från alla mina år som lärare men nu ville göra allvar av mina drömmar. Och jag har sedan dess successivt tagit över mer och mer av huset för mitt skapande och företagande. Men vad gör det när nästan all vaken tid går till företagandet ;)


Är på gång att bygga upp en bättre fungerande silververkstad och förhoppningsvis även keramikverkstad även om jag inser att det där med keramiken nog får stanna på planeringsstadiet ett bra tag.


-Jag är medlem i Agaton hantverk på Marstrand där jag främst säljer maskinskinstickat. Säljer även lammfällar och lite annat i grannens fina gårdsbutik, Anna på Knapegården. Deltar även på olika hantverks och slöjdutställningar. 


Är också återförsäljare för Silver Reed stickmaskiner och tillbehör, DesignaKnit och garn på kon och har kurser i framförallt maskinstickning.


- I förlängningen vill jag komma närmare naturen, leva i samklang med den och ta tillvara det den har att ge. Använder fårens ull i mycket av det jag skapar men köper även in annat material såsom miljömärkt lingarn tex

Magnus

- Jag trivs bäst i skogen med motorsågen på full gas och huggarvagnen kopplad bakom traktorn, även om jag drömmer om en ardenner som jobbarkompis i skogen. Vardagarna tillbringar jag bakom spakarna på en grävmaskin, sen är det hem och ta hand om grovgörat på gården.

- Eftersom jag är född här på gården och har hjälpt till med allt jag kunnat klara av så länge jag kan minnas, och dessutom lekt och busat här som barn är det ingen överdrift att säga att jag känner till nästan varje sten och träd på markerna. Jag funderar ständigt på sätt att få gården såpass lönsam att jag kan leva på den. Här är min plats på jorden och jag skulle vilja tillbringa mer tid här.


- Fåren är en ständig källa till arbete men också mycket glädje och gemenskap. Känslan på kvällen under vinterhalvåret när fåren fått sitt hö och lugnet lägger sig, att bara sitta och lyssna på deras tuggande och kela med dem ger otroligt mycket lugn i själen.

Gården

Gården vi bor på är Magnus föräldrahem. Här betade för många år sedan mjölkkor, men för ca 35 år sedan började Magnus pappa istället odla grönsaker, jordgubbar mm och gick samtidigt med i KRAV. Efter detta användes bara gräset till hö i ca 20 år tills vi 2013 köpte fåren, dom är en fantastisk hjälp i att hålla markerna öppna och gården levande. Vi är inte längre anslutna till KRAV då det är alltför dyrt men skulle aldrig drömma om att använda konstgödsel eller liknande.